سرطان کلیه
صفحه قبل
   کلیه ها و کبد، در مسیر سیستم گردش خون، مسئولیت اصلی تصفیه نمودن خون ( یعنی گرفتن آب اضافی و سموم ) را به عهده دارند. در هر دوره گردش، خون از این دو عضو عبور می نماید. به لحاظ آناتومیک، کلیه ها اندام های لوبیایی شکلی هستند که حدود ۱۲ سانتیمتر طول و شش سانتیمتر عرض دارند و به تعداد دو عدد در خلف حفره شکم زیر لبه پایینی دنده ها قرار گرفته اند. ماحصل عملکرد کلیه ها تولید ادرار است. کلیه ها اندام های بسیار پرکاری هستند اما اگر یکی از این اندام ها را به طور کامل حذف کنیم، کلیه مقابل می تواند تمام وظایف آن را برعهده بگیرد و مشکلی برای فرد ایجاد نخواهد شد. این اندام های کوچک نیز مانند هر عضو دیگری در بدن ممکن است به سرطان مبتلا شوند و انواع تومورهای خوش خیم و بدخیم را پیدا کنند.
سرطان کلیه حدود ۹/۱ درصد سرطان ها را در ایران تشکیل می دهد که در مردان حدود سه برابر شایعتر از زنان بوده و بیشتر از همه در سنین ۶۰ تا ۷۰ سال دیده می شود. سرطان کلیه انواع متعددی دارد که شایع ترین نوع آن، نوع غده ای یا آدنوکارسینوم کلیه است که حدود ۸۵ درصد سرطان های بدخیم کلیه را به خود اختصاص داده و ۱۵درصد باقیمانده از انواع دیگر می باشند.
   سابق بر این که انجام روش های تصویربرداری به صورت معمول انجام نمی گرفت تعداد زیادی از بیماران مبتلا به سرطان کلیه در مرحله‌ای از بیماری به پزشک مراجعه می کردند که قسمت‌های مختلف بدن درگیر شده بود. خوشبختانه امروزه با گسترش روش های تصویر برداری اغلب سرطان های کلیه در مراحل اولیه تشخیص داده می شوند که در این مرحله بدون نیاز به شیمی درمانی و رادیوتراپی با یک جراحی ساده بیمار قابل درمان خواهد بود. این درمان می تواند شامل برداشتن کامل کلیه مبتلا ( رادیکال نفرکتومی ) و یا صرفا برداشتن تومور و حفظ کلیه ( پارشیال نفرکتومی ) بسته به اندازه و میزان گسترش تومور باشد. هر کدام از این دو روش جراحی میتواند به صورت باز یا لاپاروسکوپی انجام شود.    متاسفانه در مراحل پیشرفته، که با جراحی تمام بافتهای تومورال قابل برداشت نیستند نه تنها هزینه درمان بالایی به بیمار تحمیل می گردد بلکه درمان قطعی نیز صورت نمی گیرد.

علایم، نشانه ها و تشخیص سرطان کلیه

  عمده موارد سرطان کلیه به صورت اتفاقی در سونوگرافی تشخیص داده می شود و بیمار هیچ علامت بالینی ندارد. در موارد علامت دار، شایع ترین علامت بالینی که ۶۰ درصد بیماران با آن مراجعه می کنند، وجود خون در ادرار است که یا خود بیمار آن را به طور واضح و آشکار در ادرار می بیند و یا اینکه این خون تنها با میکروسکوپ و به وسیله آزمایشگاه قابل شناسایی است. از نشانه های دیگری که می تواند همراه با سرطان کلیه باشد، درد شکم و وجود توده شکمی است که گاهی در لمس آنقدر بزرگ است که کل حفره شکم را پر می کند. اگر بیماری خیلی دیر کشف شود و فرد نسبت به علائم خود بی توجهی کند، ممکن است زمانی به پزشک مراجعه کند که دیگر خیلی دیر شده و تومور سرطانی به اعضای دیگر بدن وی تهاجم کرده باشد و فرد با علائمی نظیر سرفه و تنگی نفس (تهاجم به ریه)، سردرد (صرع و تهاجم به مغز) یا دردهای استخوانی (تهاجم به استخوان ها) به مطب بیاید. در واقع وجود این علائم نشانه بیماری پیشرفته و غیرقابل علاج خواهد بود.

یکی از خصوصیات مهم این تومور سرطانی این است که مواد خاصی را از خود تولید و ترشح می کند و موجب می شود که در مریض علائمی ایجاد شود که در ظاهر هیچ ربطی به سرطان وی ندارد. برخی از این علایم عبارتند از : افزایش غلظت خون، افزایش سطح کلسیم خون، افزایش فشارخون و ایجاد اختلال در کار کبد.

وقتی بیمار مسنی که عوامل خطرساز گفته شده را دارد مانند سیگارکشیدن، چاقی، تماس با موادی چون پنبه نسوز و… با علایمی مانند خون در ادرار و درد پهلوها یا توده شکمی به پزشک مراجعه می کند و ما به سرطان کلیه مشکوک می شویم، اولین اقداماتی که در جهت ارزیابی علائم وی انجام می دهیم، سونوگرافی است. اگر طی این بررسی ها توده مشکوکی در کلیه ها پیدا شد برای اثبات تشخیص خود از سی تی اسکن شکم استفاده می کنیم زیرا این روش، بهترین روش تشخیصی برای سرطان کلیه است و با کمک آن می توان فهمید که آیا سرطان ایجاد شده مربوط به کلیه هاست یا خیر، اگر مربوط به کلیه ها بود آیا به اعضای دیگر تهاجم کرده یا خیر و اندازه تومور به طور دقیق چقدر است؟

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

درمان سرطان کلیه

همانطور که در ابتدا ذکر گردید، اساس درمان در سرطان کلیه جراحی است و سایر روش ها درمان قطعی نبوده و یا درمان تسکینی محسوب می شوند و یا مدتی طول عمر بیمار را بیشتر می کنند. بنابر این بسیار مهم است که بیماری در زمانی که قابل جراحی هست تشخیص داده شود.

مراقبت‌های بعدی سرطان کلیه

مراقبت های منظم پس از درمان سرطان کلیه بسیار مهم است. در این زمینه ممکن است پزشک دستور دهد بیمار، آزمایشهای فیزیکی، عکسبرداری و تست های آزمایشگاهی را به انجام رساند. به همین نحو بیمار باید هر گونه مشکلی را به پزشک اطلاع دهد. طبیعتا بیماران مبتلا به سرطان کلیه و خانواده آنها نگران آنچه ممکن است در آینده اتفاق بیفتد، هستند. گاهی اوقات بیماران از برخی آمار و ارقام برای تخمین شانس معالجه شدن خود استفاده می کنند. بسیار مهم است که به یاد داشته باشیم این آمار و ارقام صرفا یک سری میانگین بر اساس شمار زیادی از افراد مختلف می باشد. در نتیجه نمی توان از این آمار و ارقام برای پیش بینی آنچه ممکن است برای یک شخص اتفاق بیفتد، استفاده کرد، چرا که هیچ دو انسانی شبیه هم نیستند و به همین دلیل، درمان ها و پاسخ به درمان در اشخاص مختلف، بسیار متفاوت است. به این ترتیب، پزشکی که از بیمار مراقبت می کند، بهترین فردی است که می تواند شانس درمان بیمار را تخمین بزند. اگر سرطان کلیه در مراحل اولیه خود شناسایی شود بسیار خوب است، چرا که اغلب سرطان های کلیه، اگر قبل از اینکه گسترش پیدا کرده باشند، شناسایی شوند، قابل درمان خواهند بود.