آلت تناسلی در آقایان، عضوی عروقی است که از ترکیب سه جزء استوانهای شکل تشکیل می شود. دو جسم غاری در طرفین که همان بافت نعوظی را تشکیل می دهند و یک جسم اسفنجی که در قسمت تحتانی آلت، بین اجسام غاری ذکر شده قرار می گیرد و از وسط آن مجرای خروجی ادرار عبور می کند. در تحریک جنسی آقایان، اجسام غاری پر از خون شده و حالت نعوظ ایجاد می شود. کجی آلت تناسلی زمانی ایجاد می شود که قسمتی از بافت های پوشاننده اجسام غاری قابلیت ارتجاعی خود را از دست بدهند و قابل انبساط نباشد. کجی آلت تناسلی عمدتا در حالت نعوظ نمایان می شود، ولی در موارد شدید در حالت شل نیز مشخص است.
این عارضه به دو دسته ی مادرزادی و اکتسابی تقسیم می شود. کجی مادرزادی آلت تناسلی بیماری نسبتا نا شایعی است. کجی اکتسابی در اغلب موارد بدنبال آسیب به اجسام غاری حین نعوظ ( زمان مقاربت ) اتفاق می افتد و همراه با اختلالات نعوظ می باشد. آسیب وارده ابتدا دردناک بوده و به مرور زمان که بافت فیبروز جایگزین بافت التهابی اولیه می گردد، درد کاهش یافته و کجی آلت اتفاق می افتد. از خصوصیات کجی اکتسابی آلت، پیشرفت بیماری به سمت ناتوانی جنسی است. ولی نوع مادرزادی بخودی خود سبب ناتوانی جنسی نمی شود. نوع مادرزادی بیماری ممکن است همراه با سایر اختلالات مادرزادی آلت تناسلی مانند چرخش آلت تناسلی و هیپوسپادیاس همراه باشد.
علت کجی آلت
- بیماری پیرونی: این بیماری معمولا بعد از سن پنجاه سالگی دیده می شود و علت دقیق آن ناشناخته است ولی عمدتا آسیب های مکرر به بدنه اجسام غاری حین نزدیکی سبب جایگزین شدن بافت های التهابی و غیر قابل انعطاف بجای بافت طبیعی در تنه آلت ایجاد می شود که در نتیجه باعث کج شدن و خمیدگی در تنه آلت می شود. خصوصیت بارز بیماری درد و ایجاد مناطق سفت در تنه آلت است. درمان آن در ابتدای بیماری دارویی است ولی موارد شدید ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشد. شایع ترین بیماری ها و عوامل خطری که به همراه این بیماری دیده می شوند عبارتند از دیابت، فشار خون بالا ، چربی خون، گرفتگی عروق قلب، اختلالات نعوظ، سیگار و مصرف بالای الکل.
- شکستگی آلت: معمولا به علت ضربه شدید حین روابط جنسی اتفاق می افتد و عدم درمان آن می تواند باعث کجی آلت شود. شایعترین فرم کجی مادرزادی آلت در بیماری هیپوسپادیاس دیده می شود. در این بیماری خمیدگی عمده در نوک آلت دیده می شود که به دلیل کوتاه بودن مجرای ادرار به سمت پایین کشیده می شود و حالت پهن شده پیدا می کند. درمان این موارد با قطع بافت هایی که نوک آلت را به پایین کشیده اند و بازسازی مجرای ادرار انجام می شود.
علائم بیماری کجی آلت
- خمیدگی یا انحناء آلت
- احساس سفتی در تنه آلت
- درد در ناحیه تناسلی: مخصوصاً در موقع نعوظ تشدید می شود.
- کاهش توانایی جنسی
- کاهش میل جنسی
درمان بیماری کجی آلت
خمیدگی های جزیی در تنه آلت تناسلی معمولا علت واضحی ندارند و نیاز به اقدامی نیز ندارند و مانع نزدیکی و یا درد همسر نمی شوند.
اما در حالتی که این خمیدگی در حدی باشد که اختلال در دخول ایجاد کرده باشد باید حتما درمان جراحی شود. اگر بیماری پیرونی در مراحل اولیه باشد میتوان با دارو از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد ولی قطعیترین و موثرترین درمان پیرونی نیز جراحی است.