تبخال تناسلی عفونتی ویروسی است که از طریق تماس جنسی وارد بدن می شود. عامل ایجاد کننده آن ویروس هرپس سیمپلکس بوده و از بیماریهای رایج مقاربتی بین زنان و مردان می باشد. شکل ظاهری تبخال معمولا به صورت تاول های کوچک و آبداری روی پوست و مخاط است.
مجموعا هشت نوع ویروس بیماری زای هرپس سیمپلکس در انسان وجود دارد که شایعترین نوع آن HSV نوع یک و دو هستند. نوع یک آن بیشتر بر روی لب و دهان ظاهر می شود ولی ممکن است در نواحی تناسلی نیز نمایان شود. نوع دو باعث بوجود آمدن تبخال تناسلی می گردد. شیوع تبخال تناسلی در خانمها بیشتر از آقایان میباشد. تبخال تناسلی ممکن است طی زایمان طبیعی از مادر به نوزاد منتقل شود.
این ویروس با درمان طبی از بین نمی رود و در بدن باقی میماند و ممکن است مجدد فعال گردد. بطور معمول در دو سال اول بعد از ابتلا عودهای مکرر دیده می شود ولی به مرور فعالیت ویروس کمتر میشود و معمولا در هر عود علائم آن از دفعه قبل خفیف تر خواهد بود.
علائم بیماری تبخال تناسلی
- مرحله اول : تماس هرپس با پوست، ایجاد حس خارش یا سوزش میکند و ناحیه تماس، قرمز میشود. در ادامه و روزهای آتی احساس درد، خارش یا التهاب پوست در ناحیه ایجاد میشود.
- مرحله دو : پوست ناحیه تماس، متورم و ملتهب میشود.
- مرحله سه : تشکیل تاول یا تبخال که دردناک بوده و به لمس حساس هستند. تبخالها ممکن است در دهان، واژن، مقعد، مجاری ادراری و سایر بخش های بدن مشاهده شود.
- مرحله چهارم : پس از یک یا دو روز، تبخالها میترکند، مایع درون آنها آزاد شده و زخم ایجاد میشود. در این مرحله ناحیه ی مبتلا دردناکتر میشوند. .
- مرحله پنجم : زخم ها شروع به بهبودی می کنند و بر روی ناحیه زخم شده پوسته یا دلمه بسته میشود. باید مراقب بود که تا وقتی زخم کاملا خوب نشده، دلمه را جدا نکنید تا جای زخم باقی نماند.
علائم کلی این عارضه به شرح زیر می باشد :
- حال عمومی بد همراه با علائم سرماخوردگی و بدن درد
- خارش و سوزش در ناحیه تناسلی و مقعد
- ترشح از ناحیه واژن
- ورم گره های لنفاوی
- ترشح از مجرای ادراری
- تاول های کوچک در ناحیه تناسلی و مقعد
- درد در هنگام دفع ادرار
نحوه تشخیص تبخال تناسلی
درمان بیماری تبخال تناسلی
تاکنون درمان قطعی برای تبخال تناسلی یافت نشده است. میتوان گفت که این بیماری قابل درمان نیست. اما می توان با روشهای مختلف از بروز علائم جلوگیری کرد یا آنها را کاهش داد. این روش ها احتمال سرایت ویروس به دیگران را نیز کاهش میدهد. در این میان، داروهای ضد ویروس باعث کاهش شدت علائم و مدت زمان بیماری میشوند. همچنین احتمال انتقال بیماری از طریق رابطه جنسی و احتمال عود مجدد بیماری را نیز کاهش میدهند.
توصیه می شود در صورتی که دچار علائم تبخال تناسلی هستید هیچگونه رابطه جنسی نداشته باشید و تا یک هفته بعد از خوب شدن علائم صبر کنید. این کار به ممانعت از انتقال ویروس به شریک جنسی تان کمک می کند.
پیشگیری از بیماری تبخال تناسلی
برای جلوگیری از انتقال ویروس به همسرتان :
- حتما در مورد بیماری خود با وی صحبت کنید.
- رابطه جنسی محافظت شده برقرار کنید.
- هنگام بازگشت علائم تبخال از رابطه جنسی خودداری کنید.
- در صورت تماس با نواحی آلوده، دست های خود را با آب و صابون بشویید.