یکی از بیماریهای شایعی که از راه رابطه ی جنسی انتقال مییابد سوزاک نام دارد. سوزاک، عفونتی مقاربتی است و از طریق رابطه جنسی گسترش پیدا می کند. در آقایان، معمولا مجرای ادراری و در خانمها مجرای ادراری، واژن و یا گردن رحم به این عفونت آلوده می شوند. بعلاوه این عفونت می تواند مقعد، گلو، راست روده و چشم ها را نیز آلوده نماید.
این بیماری علاوه بر هرگونه تماس جنسی، از طریق تماس نقاط بدن با ترشحات آلوده فرد بیمار نیز منتقل می شود. همچنین بیماری میتواند در طول زایمان از مادر به کودک منتقل شده و باعث عفونت چشم یا عفونت شدید در خون کودک شود.
سوزاک درمان نشده در خانمها میتواند به سمت رحم، لوله های تخمدان و تخمدان ها حرکت کند و آنها را نیز آلوده کند و منجر به بروز زخمهای دردناک و التهاب در این ناحیه شود که به آن بیماری التهابی لگن گفته میشود و این التهاب می تواند منجر به نازایی و حاملگی خارج از رحمی شود. بعلاوه در خانمهای باردار، سوزاک میتواند باعث سقط جنین و زایمان زودرس شود. در آقایان در صورت عدم درمان التهاب مخاط مجرای ادراری اتفاق می افتد که می تواند منجر به تنگی مجرای ادراری گردد.
عامل سوزاک باکتری بنام “گنوکوک” یا “نایسریا گونوره آ” است. سوزاک در افرادی که روابط جنسی با شرکای جنسی متعدد دارند، بیشتر دیده می شود. پس بی بند و باری جنسی و عدم رعایت بهداشت جنسی علت ابتلا به سوزاک می باشد.
علت بروز بیماری سوزاک
سوزاک در بسیاری از موارد علائم خاصی را ایجاد نمیکند به همین خاطر بسیاری از افراد مبتلا بدون آگاهی از بیماری خود، آن را به شریک جنسی خود منتقل میکنند. معمولا از زمانی که فرد در معرض عفونت قرار میگیرد تا زمان بروز علائم دو تا پنج روز طول می کشد. اما ممکن است در برخی موارد این بازه زمانی تا سی روز نیز گسترش یابد.
علائم در آقایان میتواند شامل موارد زیر میباشد :
- درد هنگام ادرار
- تکرر ادرار
- عفونت مجرای ادراری و ترشحات چرکی از مجرای ادراری
- درد در بیضهها یا کیسه ی بیضه
- درد هنگام دفع مدفوع
- خارش، درد، خونریزی در مقعد
- چشم درد
- حساسیت چشم مبتلا به نور
- تخلیه ترشحات چرک مانند از چشم
- گلو درد
- تورم غدد لنفاوی گردن
- مشکل در بلع در مواردی که مخاط دهان درگیر باشد.
علائم در خانم ها میتواند شامل موارد زیر میباشد :
- ادرار دردناک
- تکرر ادرار
- عفونت مجرای ادراری و ترشحات چرکی از مجرای ادراری
- درد هنگام رابطه جنسی
- درد هنگام دفع مدفوع
- خونریزی بعد از رابطه جنسی
- ترشحات چرکی از واژن
- ورم در ناحیه فرج
- خونریزی در بین پریودها
- تب
- استفراغ
- درد شکمی یا لگنی
- خارش، درد، خونریزی در مقعد
- درد هنگام دفع مدفوع
- چشم درد
- حساسیت چشم مبتلا به نور
- تخلیه ترشحات چرک مانند از چشم
- التهاب و درد در مفاصل
- گلو درد
- تورم غدد لنفاوی گردن
- مشکل در بلع در مواردی که مخاط دهان درگیر باشد.
نحوه تشخیص بیماری سوزاک
معمولا سوزاک در آقایان راحت تر از خانمها تشخیص داده میشود. مهمترین علامت در معاینه بالینی خروج چرک از مجرای ادراری است. چرک خارج شده از مجرای ادراری را می توان برای کشت و نیز بررسی میکروسکوپی از جهت وجود میکروب ارسال کرد.
درمان بیماری سوزاک
درمان سوزاک، آنتیبیوتیک تراپی است. استفاده از آنتیبیوتیکهایی مانند پنیسیلین و تتراسایکلین روش قدیمی درمان سوزاک بوده اند ولی به دلیل افزایش مقاومت دارویی به آنتیبیوتیکهای قدیمی، معمولاً از آنتیبیوتیکهای جدیدتر مثل سفتریاکسون استفاده میشود. احتمال ابتلا به بیماری مقاربتی کلامیدیا در بیماران مبتلا به سوزاک بیشتر است. در صورت ابتلا به کلامیدیا باید هر دو عفونت تحت درمان قرار بگیرد.